BLOG BERICHT

Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van Vlaanderen

Geschreven op

August 25, 2021

Begin juni keurde de Vlaamse Regering het Lokaal Energie- en Klimaatpact goed. Het pact wil de Vlaamse steden en gemeenten ondersteunen om concrete doelstellingen te behalen en bouwt voort op initiatieven zoals het Burgemeestersconvenant 2030. Nieuw is de focus op vier concrete werven: vergroening, energie, mobiliteit en regenwater. Telkens zijn de werven vertaald naar meetbare doelen (bomen per inwoner, renovaties per wijk, laadpunten per 100 inwoners, ontharding per inwoner enz…). Aan het pact hangt voor dit jaar ook een budgetondersteuning van 25 miljoen euro vast (te verdelen onder alle deelnemende gemeenten).

Vanuit Klimaatpunt vinden wij dit pact een stap vooruit richting leefbare steden en gemeenten die klaar zijn voor de toekomst. “Met dit pact bevestigt Vlaanderen dat lokale besturen een sleutelrol spelen in het klimaatbeleid, en biedt ze concrete doelen én budgetten om er effectief werk van te maken”.

Ontbrekende schakel

Een pact of convenant ondertekenen is één ding, de uitvoering op het terrein is vaak een stuk lastiger. Hoe krikt een gemeente de renovatiegraad op of start ze met een wijkrenovatie project? Hoe laat ze burgers mee investeren in meer lokale hernieuwbare energie? Of hoe vergroot ze het succes van auto- of fietsdelen?

Klimaatpunt ondersteunt de gemeenten in regio Pajottenland & Zennevallei graag bij deze uitdagingen met een kant-en-klaar aanbod.

Voor (onderdelen van) werf 2, 3 en 4 kun je als stad of gemeente bij Klimaatpunt terecht, zowel direct als indirect. En je krijgt er dus nog geld voor ook.

Voor werf 1 en 4 kunnen gemeenten uit onze regio aankloppen bij Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei.