BLOG BERICHT

Doe mee met ons innovatieve DeeldeZon-project

Geschreven op

November 19, 2019

Klimaatpunt vzw en Pajopower cvba werken samen met 6 andere partners aan het project DeeldeZon: een netwerk van in totaal 80 zonnedaken, 80 bi-directionele laadpalen en 150 elektrische deelauto’s. De uitrol is voorzien tussen juni 2019 en mei 2021.

Hoe werkt DeeldeZon?

De zonnepanelen worden geïnstalleerd op publieke gebouwen (scholen, sporthallen, gemeentegebouwen), bedrijfsgebouwen en woningen. Het zonnedak levert stroom aan de laadpaal.

De slimme laadpalen zorgen voor tweerichtingsverkeer. Als de batterij van de elektrische deelauto leeg is, gaat de zonnestroom van de panelen via de laadpaal naar de auto. Maar het omgekeerde kan ook. De opgeladen auto kan stroom terug leveren aan het gebouw. Zo kan bv. een sporthal ‘s avonds de lichten laten branden dankzij de batterij van de auto. Slimme software voorziet dat de auto voldoende geladen blijft om aan de mobiliteitsbehoeften te voorzien.

 

What’s in it for me? Gemeenten die ingetekend hebben kunnen dit project koppelen aan "Stroomversnellers". Zo zijn de zonnepanelen gefinancierd door Stroomversnellers, en dankzij de subsidie van Interreg is de laadpaal gefinancierd door DeeldeZon en kan er een voordelig tarief voor de autodeel dienstverlening aan gekoppeld worden.

Ook in het kader van de opstart van een Mobi-punt kan het DeeldeZon-project een mooie aanvulling zijn.

We komen het project graag toelichten bij u op de gemeente en kijken samen naar een geschikte locatie.

Werken aan een duurzame toekomst in de rand rond Brussel

Als je weet dat de gemiddelde wagen 23u per dag stilstaat en één gedeelde wagen 4 tot 12 privéwagens vervangt, dan kan er heel wat ruimte vrijkomen, ruimte die kan ingevuld worden door openbaar groen. 

Elektrische deelauto’s dragen ook bij aan een schonere lucht.

Door het overschot lokaal op te slaan in de batterij van de auto kan deze een huishouden gemiddeld 5 dagen voorzien van stroom.

Op lange termijn kunnen de auto’s zelfs gebruikt worden als wijkaccu’s voor huishoudens in de buurt: de batterij van de auto slaat de opgewekte zonne-energie op en geeft deze terug wanneer de vraag naar elektriciteit groot is. Op die manier kan ook een deel van de elektriciteitsrekening van huishoudens dalen.

Werken aan een sociale toekomst

DeeldeZon draagt ook bij aan een sociale toekomst. Een deelsysteem van elektrische auto’s kan een oplossing zijn voor mensen die niet de middelen hebben een eigen auto aan te schaffen of die in gebieden wonen waar het huidige openbaar vervoer ontoereikend is.

 

Ook meedoen?

Wilt u ook werk maken van een duurzame en sociale toekomst? In Antwerpen en Venlo gingen zij u al voor: kijk op www.deeldezon.eu

Voor meer informatie, neem contact met ons op : 0468/569.260.

Dit project wordt gesubsidieerd door Interreg Europa.